gołąbki

Bezpośrednio robię to dla siebie, po to by być szczęśliwą.
Banałem byłoby stwierdzenie że bez szczupłej sylwetki szczęścia nie osiągnę, ale jakże to prawdziwe.
Świetny wygląd pomoże mi być pewną siebie, brak tej pewności mnie gubi. Jeśli wygląda na to że ją mam, to jest to tylko pozorne.
Mam nadzieję że wczorajszy wieczór był przełomowym momentem. Że uda się w końcu osiągnąć cel.

Dziś MUSI być dobrze:
10:45 spaghetti z dżemem i kefirem
14:00 gołąbki kalafiorowe
18:00 tuńczyk z pomidorem, endywią i rzeżuchą, i oliwą

Naprawdę polecam gołąbki kalafiorowe. W 100% zgodne z metodą Montignac, a strasznie pyszne.
Przepis pochodzi z forum Zuzla.

Gołąbki kalafiorowe by joannaitr

Główka kapusty białej lub włoskiej

500 g mięsa mielonego indyczego (lub innego)

4 duże cebule

1 kalafior

4 ząbki czosnku

2 jaja

Przyprawy: bazylia, majeranek, oregano, zioła prowansalskie, tymianek, sól, pieprz


Kapustę obgotować tak, by dało się oddzielić liście, po czym oddzielić wspomniane.

Kalafiora ugotować na lekko twardo.

Drobno pokrojoną cebulę przysmażyć na patelni na złoty kolor.

Mięso przesmażyć na patelni dodając zgnieciony czosnek i przyprawy w ilościach wg uznania.


W dużym garnku połączyć mięso z celulą i z pogniecionym kalafiorem
(świetnie się sprawdza ubijaczka do ziemniaków). Gdy farsz trochę
przestygnie, dodac jaja i wymieszać. Zawiąć farsz w liście kapusty. Dno
dużego garnka wyłożyc wolnymi liścimi kapusty, ułożyć gołąbki
warstwami, zalać wodą do połowy i dusić pod przykryciem do czasu, aż
kapusta będzie miękka (zależy to od stopnia rozmiękczenia jej w fazie
obgotowywania)

Można podawac z sosem pomidorowym lub pieczarkowym



Smacznego:)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

badum bum tsss

mieszek

Tak na szybko :)